La infecció pel Nou Coronavirus (Covid-19) que és va iniciar a la Xina a finals de l’any passat ens ha arribat amb una gran intensitat.

Sobretot pel bé de les mateixes pacients i les seves famílies, ajornem les visites que no siguin estrictament necessàries fins que disminueixi clarament el risc de contagi.

Us demanem amb la màxima energia que adopteu les mesures convenients per evitar els contagis:

 • Eviteu d’estar en llocs tancats amb persones que no siguin familiars o col·laboradors directes.

 • Si podeu estar a casa millor. Si heu de treballar porteu mascareta i guants. De forma estricta si treballeu de cara al públic.

 • Si aneu pel carrer, porteu al menys mascareta de paper, bufanda o passa-muntanyes. Guardeu una distància de 2 metres amb altres vianants, sobretot a les cues.

 • Renteu-vos sovint les mans amb sabó, sobretot després de tocar coses que han tocat altres persones i abans de menjar. Eviteu tocar-vos la cara.

 • Si creieu que esteu afectats, poseu-vos mascareta, eviteu els contactes i telefoneu als serveis d’Urgències.

Com pot evolucionar la malaltia?

Tenim la referència del que va passar a la província Xina de Hubei (59 milions d’habitants), que va arribar al màxim número de casos diaris fa aproximadament un mes -100 casos nous per milió d’habitants. Hi va haver molts afectats durant 6-7 dies i després va anar baixant. Van adoptar mesures de confinament estrictes. Al cap de 12 dies d’aquest període màxim ja hi havia menys de 10 casos nous per milió i ja fa dies que el brot està controlat.

També tenim l’experiència d’altres països com Corea del Sud i Japó; Itàlia (60 milions d’habitants) és el segon país del mon amb més afectats i va uns 4 dies per davant d’Espanya en l’evolució, però ha trigat adoptar mesures efectives.

Vista l’experiència d’altres països, el més probable és que en el que queda de setmana es doni el número màxim de casos diaris, però que baixi a partir de mitjans de la setmana que ve i per tant el risc de contagi. Si la gent té seny la situació pot estar controlada en un parell de setmanes més.

De cara a un nou brot hi pot haver vacuna en uns mesos.

Segons estudis de desinfecció hospitalària amb virus de la mateixa família del Covid-19 –no hi ha prou experiència amb el mateix virus- els millors desinfectants per superfícies són:

 • L’alcohol durant 30 segons

 • La Povidona iodada al 4% durant 15 segons

 • El lleixiu al 0,21%

 • L’aigua oxigenada al 0,5% durant 1 minut

Per mans el millor és:

 • Sabó normal seguit de fregues amb alcohol

 • Solució de Povidona

La Clorhexidina que s’utilitza per rentat de mans i en odontologia és poc efectiva.

Els virus estudiats –parents del Covid-19, poden mantenir-se una mitjana de 5 dies en moltes superfícies. Aguanten més temps per sota de 20º, i poden sobreviure molts dies a 4º (temperatura de nevera). No suporten el calor, sobretot humit: viuen menys per sobre de 30º i encara molt menys per sobre de 40º.

Pacients en situació especial:

 • No hi ha més risc per embarassades ni s’ha vist que hi hagués transmissió al fetus.

 • Les persones grans, amb problemes respiratoris o immunitat disminuïda han d’adoptar les màximes precaucions per no ser contagiades

Dr. Pere-Joan Torres

PD: No escolteu veus catastrofistes que diuen que el contagi és inevitable. A Hubei el 98% de la població no s’ha contagiat –i han fet centenars de milers de tests de detecció. Vosaltres, les nostres pacients, sou prou intel·ligents per adoptar les millors mesures per disminuir el risc de contagi.

Totes les pacients ens poden contactar per WhatsApp.