Durant aquest període, en que el fetus ja està ben format, ens centrem més en veure si el creixement del fetus és correcte, estimem el pes que fa i fem una previsió del pes que farà al moment del part. També estudiem la seva posició per tal de preveure si el part es podrà produir per via vaginal sense dificultats, mirem que no hi hagi signes de patiment o hipòxia fetal.

En aquest trimestre, les necessitats que té el fetus són més altes. L’embaràs requereix que el cos de la mare s’adapti a unes exigències que són cada cop més grans. Si hi ha una descompensació o una manca de capacitat de respondre a les exigències del fetus, apareixerà en aquest període en forma de hipertensió, diabetis, o alteracions en diferents òrgans . Si es donés, mirem de detectar-ho i actuar el més aviat possible.

El control en el nostre centre consisteix en fer una ecografia Doppler a les 28-30 setmanes per estudiar la circulació i el pes fetal. Repetim la ecografia a les 36-37 setmanes. La seguretat social només fa una única ecografia a les 33-34 setmanes. Nosaltres en fem dues en aquest període; la primera per tal de detectar anomalies en el creixement fetal i problemes d’hipòxia crònica el més aviat possible, i la segona, per tenir una estimació més exacte del pes i posició fetal abans del part.

Durant aquest trimestre, fem periòdicament cardiotocografia fetal. Aquesta prova, més coneguda com les “corretges”, ens permet detectar contraccions uterines i veure la resposta cardíaca fetal durant un interval de temps. D’aquesta manera, podem detectar amenaça de part prematur i hipòxia o patiment fetal.

A nivell de proves analítiques és molt important la detecció del Streptoccoc Agalactiae que es fa mitjançant cultius vaginals i rectals. Aquest microbi, si es desconeix la seva presència i per tant no es fa cap tractament preventiu en el part, podria donar greus problemes al nadó. Si es tracta, no hi ha problemes. També és necessari fer, com a mínim, una analítica preoperatòria, sobretot per veure que no hi hagi cap anomalia de la coagulació abans del part. Aquesta analítica s’haurà de portar en el moment del part ja que l’exigirà  l’anestesista si volguessis anestèsia peridural.

Els controls habituals de pes, tensió arterial, dilatació del coll i posició fetal, es faran més seguits conforme s’acosta el moment del part o si hi ha alguna anomalia. En aquesta darrera situació, pot ser necessari fer alguna analítica especial.