A vegades, el part no és possible per la via natural -que seria la vaginal- i llavors cal recorre a la intervenció que s’anomena cesària. La cesària moderna consisteix en fer una incisió transversa sobre el pubis. Es va baixant, separant els teixits, fins a arribar a l’úter. L’úter s’obre també en direcció transversa per la zona en que la musculatura és més prima i s’extreu el nadó.

És cert que la proporció de cesàries ha augmentat en la nostra societat i que això pot ser degut a diferents factors. Creiem que un dels més importants és el fet de que el primer part s’ha endarrerit i cada vegada es produeix en una edat més avançada. La flexibilitat dels teixits i l’adaptació al part és millor en la dècada dels vint que no pas en dones que passen dels 35 anys. També poden influir-hi hàbits de vida i alimentació. És possible que algunes indicacions de cesària siguin per raons socials o de comoditat, però nosaltres només fem una cesària quan hi ha indicació mèdica i no per altres raons, com ara que es vulgui que el nen neixi un dia determinat o a la dona no li agradi un part vaginal.

Hem treballat molt perquè la intervenció de la cesària sigui poc agressiva i la recuperació de la dona sigui el més ràpid possible. En aquesta línia hem desenvolupat en els últims anys una nova tècnica de la que som pioners, utilitzant materials d’última generació, que permet treure el nadó amb més rapidesa i amb una incisió mínima, reduint la pèrdua el sang i facilitant enormement la recuperació posterior.

Algunes dones poden sentir més angoixa davant de la cesària pel que suposa d’intervenció comparat amb un part vaginal. El nostre equip mira en tot moment de crear un ambient relaxat procurant que la dona es senti el més còmode possible i es relacioni amb el nadó de la mateixa forma que si fos un part vaginal. En les poques situacions en que s’ha de fer una cesària d’emergència, s’ha de prioritzar la rapidesa i la precisió per tal de mantenir la salut de la dona i del seu fill.

Una de les preocupacions que genera la cesària és els problemes o complicacions que pot donar de cara a embarassos i parts posteriors, així com la possibilitat de que s’hagi de repetir. Si una cesària està ben feta i no ha presentat complicacions, sobretot de tipus infecciós, la matriu quedarà perfectament tancada i no hi haurà cap risc significatiu de cara a un nou embaràs. Es recomana deixar passar un any fins a un nou embaràs. Si no hi ha una situació clara que contraindiqui el part vaginal, i les condicions són favorables, no hi ha cap inconvenient per intentar el part per la via natural en un proper embaràs. S’ha de tenir la precaució de que el part no sigui molt llarg ni les contraccions siguin molt intenses. Respecte el nombre de cesàries que es poden fer, es recomana a nivell general un màxim de 3, però és una decisió de la dona i si es vol tornar a quedar embarassada, lògicament se l’ha d’ajudar en el seu part. Nosaltres hem arribat ha fer una cinquena cesària en una mateixa dona. Un cop s’han fet dues cesàries, gairebé amb tota seguretat, cada nou part serà cesària.