Després del part hi ha una sèrie de canvis importants que de vegades et poden afectar anímicament però anima’t, t’adaptaràs a la nova situació. El canvi més important és que el nadó que abans tenies dins la panxa i que s’alimentava i respirava automàticament ara és un ser que tens al teu costat. Encara és, però, molt dependent de tu. Si li dones el pit –que sempre és el millor per l’infant-, l’hauràs d’alimentar quan ho necessiti. Si li dones biberó qualsevol altra persona hi pot col·laborar. També cal canviar-lo quan faci les seves necessitats, donar-li un ambient adequat i sobretot el teu amor i el teu contacte.

Un cop ha nascut el nen, la matriu s’encongeix i és important que ho faci bé perquè d’aquesta manera tindràs menys pèrdues. L’alletament matern ajuda a contraure la matriu. Com més embarassos hagis tingut més pots notar unes contraccions de la matriu que s’anomenen torçons (entuertos en castellà). Una petita pèrdua de sang pot persistir fins i tot més d’un mes, d’aquí que es parli de quarantena.

Si hi ha hagut alguna esquinçada durant al part o s’ha fet episiotomia, pot ser que notis algunes molèsties perquè la zona acostuma a estar lleugerament inflamada i de vegades algun punt tiba una mica.

És molt important per recuperar-te bé i que et sentis com la mateixa d’abans, que segueixis tots els consells que et donem.