Per donar de mamar hauràs de desenvolupar la teva pròpia tècnica. L’experiència de donar el pit és diferent en cada persona i en cada embaràs. La quantitat de llet també varia en funció de la composició de la teva mama i dels nivells hormonals que tinguis. És normal sentir molèsties els primers dies que dones el pit, necessitaràs uns dies per adaptar-te al nen i ell a tu. No és fàcil, intenta proporcionar-te un ambient tranquil i còmode per als dos.  Passada aquesta etapa d’adaptació les molèsties haurien de desaparèixer. Donar el pit no ha de fer mal i si no és així és necessari buscar una solució.

T’oferim alguns consells per l’alletament

Renta’t les mans abans de cada toma:

És important no tocar-te els mugrons amb les mans brutes per evitar infeccions.

Adopta una bona posició:

Durant la toma t’has de col·locar el nen a sobre i no incorporar-te damunt d’ell ni agafar males postures per tal d’evitar dolors d’esquena. El cos del nen ha d’estar enganxat  i de cara al mugró.

Hauràs de trobar la teva postura: asseguda a una cadira, al sofà, estirada… Si ho proves asseguda un coixí et pot ajudar a deixar al nadó a l’alçada correcta de la mama còmodament. Si durant la toma la succió es torna dolorosa desenganxa’l del pit i torna’t a col·locar bé tu i després el nadó. Corregeix la posició fins que els dos estigueu còmodes.

alletament posicions
img124

La boca del nen ha d’agafar tota l’aureola:

alletament pit

El nen no només ha d’agafar el mugró perquè és molt dolorós i pot provocar l’aparició de clivelles. La boca ha d’estar ben oberta i els llavis cap a fora. El nas i la barbeta han de tocar-te el pit.

 

Prem els voltants del pit:

alletament-300x199Durant la toma has de prémer bé l’entorn del pit, sobretot la part externa. L’objectiu d’aquesta pràctica és buidar bé el pit per evitar que es facin petits quistos o acumulacions de llet. En cas de tenir una producció molt alta de llet i notar tibantor pots utilitzar un tirallets elèctric per disminuir aquesta sensació i evitar la inflamació, mai buidar-lo del tot perquè així s’afavorirà la producció de llet aconseguint l’efecte contrari.

Si algun conducte queda obstruït pot provocar la inflamació de glàndula mamaria, anomenada mastitis. Com pots saber si tens una mastitis?  Normalment apareix escalfor al pit, vermellor i dolor. En alguns casos pot provocar febre amb calfreds o algun símptoma gripal. Si és així, necessitaràs un tractament antibiòtic, consulta-ho al teu ginecòleg.

T’han recomanat donar-li llet complementària:

biberóEn alguns casos el pediatra t’ha recomanat que li donis llet complementària a la llet materna, com que l’esforç de succió que requereix el biberó és inferior a la que ha de fer amb el pit el nadó tendeix a preferir el biberó. Una alternativa al biberó si es poca quantitat, en cas d’haver donar llet suplementària és l’ús d’una xeringa. Tira la llet gota a gota per sobre del mugró durant la toma. Aquesta tècnica també es pot utilitzar si al nen li costa enganxar-se al pit. Prèviament treu-te llet amb el tirallets elèctric i quan acostis la boca del nen tira’t gotes a sobre el mugró.

Si la quantitat és superior i li has de donar una toma complementària amb biberó pots utilitzar una tetina amb la que el bebè hagi de fer un esforç similar al que fa amb el pit. És aconsellable no donar-li sempre a la mateixa hora perquè l’esforç de succió a la toma anterior no disminueixi.

Si ets poc productora recorda que buidar bé el pit després de cada toma pot augmentar la producció.

Evita l’aparició de clivelles.

El principal desencadenant de les clivelles és la pressió directe de les genives del nadó al mugró. És molt important que adoptis una bona postura, com hem comentat anteriorment.

L’ús de sabons i el fet de rentar les mames molt sovint pot provocar sequedat i  per tant desencadenar-ne l’aparició. Et proposem després de cada toma deixar llet materna sobre el mugró i deixa assecar a l’aire, això fa que els mugrons quedin protegits. La llet materna té propietats antiinfeccioses i antiinflamatòries.
És important mantenir els mugrons secs, per aquest motiu és millor no deixar al nen enganxat al pit sinó està succionant, la humitat de la boca del nen afavoreix l’aparició de clivelles inclús podria provocar l’aparició de candidiasi.alletament sencer

Pots utilitzar lanolina (Purelan®) després de cada toma, si malgrat amb aquest producte no aconsegueixes reduir-les, comenta-ho al teu ginecòleg, potser necessites quelcom més complert, com podria ser Antigrietun®.

Infecció de mugró:

Si tot i seguir aquests consells el dolor es manté, és possible que ens trobem davant d’una infecció bacteriana. Pot manifestar-se amb el mugró vermellós, irritat o amb supuració. És una situació dolorosa però no és greu. En aquest cas s’hauria de fer un cultiu microbiològic per detectar quina bactèria és la causant de la infecció, el tractament es fa mitjançant antibiòtics.

La candidiasi és una infecció per fongs comuna entre els lactants i la humitat l’afavoreix. En aquest cas consulta al pediatra, un tractament amb antimicòtics pot posar fi a aquest problema.

Sequedat vaginal:

És normal que aparegui per efecte hormonal. Si això passa pots utilitzar algun lubricant vaginal per mantenir relacions sexuals com Cumlaude mucus.

Emmagatzematge de la llet materna:

Si tens una alta producció de llet i decideixes emmagatzemar-la per quan t’incorporis a la feina tingues en compte:

® Abans d’extreure’t llet renta’t bé les mans.

® Utilitza biberons de plàstic (rentats amb sabó i bullits posteriorment) i tapa’ls.  Escriu al pot l’hora d’extracció i la data.

® Si vols fer servir la llet el mateix dia tingues en compte que a temperatura ambient pot aguantar fins a 8 hores (evitar tenir-la en ambients on faci molta calor). Refrigerada aguanta de 5 a 7 dies. Congelada (temperatura constant de 0ºC) fins a 6 mesos. I descongelada però refrigerada fins a 9 hores.

® Mai escalfis la llet materna al microones ja que destrueixes les propietats beneficioses pel nadó. Fes-ho al bany María.

® No tornis a congelar la llet descongelada, ni la barregis amb llet materna fresca.

Cada quan li haig de donar el pit?

Cada professional té la seva opinió i segurament t’hauran plantejat diferents opcions. T’aconsellem triar un pediatra que s’adapti a la teva visió de l’alletament.

dubtes lactancia 2Generalment els nens solen menjar cada 3-4 hores, però no tot són iguals. Alguns seran menys constants amb els temps entre toma i toma, altres ho seran més. El que si que és aconsellable no donar el pit abans de 2 hores perquè encara no hi haurà prou llet al pit com per proporcionar-li una toma completa. Si ho fessis el nen no quedaria saciat i estaria demanant constantment.

Els primers dies intenta no tenir-lo al pit més de 20 min, ja aniràs veient quanta estona necessita estar mamant el teu fill per buidar-te bé el pit i quedar-se saciat.

És més aconsellable donar-li un pit i que quedi ben buit i després l’altre, que no voler donar-li els dos a la mateixa toma i deixar-los a mitges. A la següent toma comença pel que no t’hagi buidat.

Saps que per alletament tens dret a l’absència d’una hora del treball?

Pots consultar els drets a la web de la Generalitat de Catalunya