La circulació en la dona embarassada empitjora a mesura que avança l’embaràs per compressió de l’úter sobre les venes i les artèries dificultant el retorn venós. La calor, estar moltes hores de peu sense moure’t, la roba ajustada, entre d’altres són factors que ho accentuen. El millor en aquests casos són les mesures físiques per prevenir-ho o alleugerir-ho.

Intenta dormir amb les cames lleugerament aixecades i sempre que estiguis asseguda eleva els peus. Evita portar roba ajustada. Els banys alternant l’aigua calenta primer i freda desprès reactivarà la circulació. Pots realitzar-te massatges de drenatge limfàtic.
Si t’apareixen varius importants, o altres símptomes com rampes, comenta-ho al ginecòleg.

Els canvis d’humor estan relacionats amb les hormones. L’embaràs és una etapa amb canvis hormonals importants i això es veu reflectit en el teu estat d’ànim. És normal que tinguis alts i baixos, fins i tot que estiguis més sensible. No t’angoixis, és normal.

Per la mateixa raó, és normal que al principi de l’embaràs tinguis una sensació extrema de cansament o molta son. Normalment dura fins les 12 setmanes. Fes una vida relaxada i respecta les hores de són mínimes.

Alguns dels canvis que experimenta la dona durant l’embaràs són retard del buidament gàstric i la disminució del peristaltisme (moviments intestinals). Tot aquest enlentiment del sistema digestiu es veu reflectit en forma de restrenyiment.

El millor per evitar-ho, pal·liar-ho o solucionar-ho són les mesures físiques i dietètiques: Beu abundant aigua, menja fibra (pa integral, fruita, verdura), i camina una estona cada dia. Si això és insuficient consulta-ho al metge, podries prendre algun medicament que t’ajudés a disminuir la consistència de la femta. No utilitzis laxants ja que poden produir contraccions i creen dependència.