Durant l’embaràs estan contraindicats els esports de risc o qualsevol altre que pugui provocar un cop a l’abdomen de la futura mare. Pots seguir practicant esports que ja feies abans d’estar embarassada però aquests no han de ser violents ni competitius ja que cal moderar l’esforç i la tensió.

Aconsellem practicar exercici físic durant l’embaràs, com passejades moderades fetes amb calçat adequat i de manera relaxada o gimnàstica prenatal. En tot cas, hauries de suspendre l’exercici si apareixen repetidament marejos, dificultat respiratòria o qualsevol altre malestar relacionat amb la fatiga.

Si practiques esport o qualsevol tipus de gimnàs afavoriràs la circulació i disminuiran notablement els dolors del part, ja que seràs més flexible, augmentaràs la teva força i tindràs menys ansietat durant l’embaràs i el part.

Hidrata’t i alimenta’t correctament, no facis moviments bruscs i evita els exercicis de panxa amunt. Recorda que a partir del vuitè mes hauràs de centrar-te només en fer exercicis respiratoris i caminar.

L’esport més recomanable és la natació suau o “aquagym” per descarregar l’esquena i afavorir la circulació (si l’aigua de la piscina no és calenta). En cas de que estiguessis dilatada no podràs submergir-te en la piscina, banyera o platja.

Pel que fa a la feina és recomanable que si estàs molta estona asseguda et vagis aixecant cada hora i caminis una mica, així com evitar estar amb l’esquena molt recte; si pot ser reclina una mica el respatller. Si pel contrari, estàs molta estona de peu quieta, intenta moure’t.

Si el metge no t’ha recomanat repòs i no t’ha especificat el contrari, pots conduir fins que la panxa sigui un obstacle. Vigila no realitzar frenades brusques ni estar molta estona seguida al cotxe, estira les cames cada hora.

Els viatges llargs amb avió en que hagis d’estar molta estona immobilitzada poden requerir d’heparina per evitar trombosis, consulta-ho amb el teu ginecòleg.
De totes maneres com a mesura preventiva evita estar moltes hores seguides asseguda i mou-te cada hora si és possible. Intenta no estar asseguda amb la panxa molt a sobre teu, reclina el seient si és possible, així evitaràs que el cap del fetus (en cas que estigui amb el cap a baix) comprimeixi el coll de l’úter estimulant que s’escurci o es dilati.

Durant l’embaràs pots mantenir relacions sexuals amb normalitat sempre i quan no estiguis fent repòs per ordres mèdiques per haver presentat pèrdues (si estàs en el 1r trimestre) o en risc de part prematur (2n-3r trimestre) per tenir contraccions o el cèrvix dil·latat o escurçat.

Prendre el sol és una bona activitat durant l’embaràs ja que aporta molta vitamina D. N’hi ha prou amb 20-30 minuts al dia. Tingues en compte, però, que cal evitar l’exposició sense protecció als rajos ultra-violetes (UV) del sol perquè poden produir cremades i càncer de pell. La quantitat de radiació ultra-violeta varia per un lloc determinat de la terra, segons el dia de l’any, el temps i l’hora del dia.

Hi ha uns mapes que marquen la radiació i la predicció en els dies següents com en els mapes del temps. La radiació es mostra en colors des del verd fosc (mínima) al violeta (màxima).  El millor es prendre el sol en les hores marcades com a verd clar i groc -el verd fosc seria absència de sol- i evitar les hores de color carbassa en endavant.

En quan al tema del fumar, ara és el millor moment per deixar-ho si no has pogut abans. Fumar et perjudica a tu i al nadó. L’efecte del tabac sobre la circulació fetal és fatal. Cada vegada que et fumes un cigarret la circulació del nadó es veu disminuïda i això pot provocar un retard de creixement, d’aquí que el tabac estigui relacionat amb el baix pes al néixer. Pel que fa a la mare li provoca una augment del risc de patir malalties cardiovasculars així com respiratòries.