ID-10066072

Què és la flora intestinal?

La flora intestinal es pot considerar un òrgan més del nostre cos. Està formada per milions de bactèries de diferents espècies que s’allotgen al nostre intestí.

Les bactèries de la flora intestinal  les incorporem al nostre organisme des del moment de néixer i al llarg de la nostra vida pel contacte amb el nostre entorn, i la varietat de bactèries dependrà de la nostra alimentació, la presa d’antibiòtics, el viatges …

És important que la nostra flora estigui constituïda per una gran varietat de bactèries per tal que cap d’elles domini sobre les altres.

Quines funcions té?

Els efectes de la flora intestinal no són únicament a nivell de l’intestí, sinó que afecten tot el nostre organisme:

FUNCIÓ PROTECTORA: les bactèries intestinals formen una capa de protecció, com una barrera, que manté a ratlla els microorganismes perjudicials pel nostre cos. També constitueixen la memòria immunitària per a què el nostre organisme pugui reconèixer i recordar les substàncies que ens són perjudicials i les que no ho són.

FUNCIÓ METABÒLICA: a partir de la fermentació de la fibra vegetal, les bactèries intestinals formen àcids grassos de cadena curta, que a més de ser fonamentals per al benestar de la mucosa intestinal, són responsables de múltiples beneficis per a la salut, com la síntesi de determinats nutrients (vitamina K i aminoàcids essencials) o la inhibició de la proliferació de cèl·lules tumorals al colon.

FUNCIÓ ESTRUCTURAL: en els últims anys s’estudia la capacitat de les bactèries intestinals d’influir en el cervell i la conducta. Aquest fet explicaria la connexió entre alguns trastorns intestinals i l’estrès, l’estat d’ànim i inclús la depressió.

Com podem cuidar la flora intestinal?

L’alimentació, concretament, la ingesta de fibra i probiòtics, influeix en la composició i comportament de les bactèries intestinals, havent demostrat ser beneficioses sobre aquestes.

PROBIÒTICS: microorganismes vius presents en els iogurts i llets fermentades, que arriben al colon i entren a formar part de la nostra flora bacteriana.

LA FIBRA: la seva característica principal és que el nostre organisme no pot digerir-la i que per tant, arriba al colon on serveix d’aliment de les bactèries de la flora intestinal. Es recomana una ingesta mínima de 25gr de fibra diaris, lluny de la ingesta mitjana actual.

 

TAULA D’ALIMENTS AMB ALT CONTINGUT DE FIBRA

VERDURA FRUITA FRESCA LLEGUMS CEREALS FRUITS SECS FRUITA SECA
Carxofa Codony Faves Cereals d’esmorzar integrals Avellana Pruna
Cols Nabius Mongeta Pa integral Cacauet Coco
Nap Gerds Soja Arròs integral Castanya Figa
Mongeta verda Llimona Llentia Pasta integral Nous Orellanes
Espinacs Grosella Pèsol Civada Ametlles Dàtils
Remolatxa Móra Cigrons Mill Anacard Panses
Escarola Plàtan Muesli Pipes
Pastanaga Taronja Pa de sègol
 
Mar Dalmases
Nutricionista/Dietista