Endometriosis

És una malaltia que no és maligna però que resulta insidiosa i dona molts problemes i complicacions. Quan hi ha regles molt doloroses hem de pensar, com a primera causa, en aquesta malaltia. L’endometriosi es produeix quan hi ha teixit del mateix tipus que el que provoca la regla dins l’úterendometri– en un altre lloc de la panxa, més freqüentment en els ovaris. Llavors, al mateix temps ve la regla, es produeix un sagnat en aquest teixit fora de lloc. La sang, dins l’abdomen, irrita molt, i pot donar un dolor important durant la regla. A l’anar-se repetint aquestes pèrdues en cada regla, es produeixen inflamacions i enganxaments; el cos reacciona envoltant aquestes àrees i la sang es va acumulant en forma de quist. Els quistos de l’endometriosi contenen la sang que es va acumulant i que agafa un color marró fosc: per això s’anomenen quistos de xocolata. Si un quist de xocolata va creixent, es pot trencar de cop, avocant tot el seu contingut a la cavitat abdominal; això pot donar un dolor molt intens, com una apendicitis aguda, i de fet moltes dones, que no sabien prèviament que tenien una endometriosi, han estat operades d’urgència amb un diagnòstic de sospita d’apendicitis.

L’endometriosi és difícil d’eliminar mentre hi ha activitat hormonal dels ovaris. Si hi ha una situació estable, sense dolor important i tampoc hi ha quistos grans o que vagin creixent, es pot anar controlant sense fer cap tractament. A partir de la menopausa és poc probable que doni problemes. Quan dóna un dolor important amb la regla o hi ha quistos que es podrien trencar, el millor és el tractament quirúrgic, ajudat amb tractaments hormonals. Si la dona és jove o vol encara tenir fills, s’ha de ser el més conservador possible amb el teixit ovàric, encara que hi hagi el risc de que l’endometriosi –que quasi mai s’elimina del tot- es pugui tornar a reproduir al cap d’un temps. Si és possible, fem les intervencions per laparoscòpia.

L’endometriosi és un factor important en l’esterilitat i infertilitat. Al provocar destrucció del teixit ovàric i inflamació pot disminuir el nombre i la qualitat dels òvuls que produeix l’ovari. Les adherències que provoca, poden dificultar la funció de les trompes per permetre el pas de l’òvul i complicar l’embaràs.