Ovaris poliquistics

Encara que es digui poliquístic no hi ha en realitat veritables quistos. En la primera fase del cicle menstrual es desenvolupen en els ovaris els fol·licles, que es veuen per ecografia com unes petites esferes negres. Cada fol·licle pot contenir un òvul.  En un determinat moment del cicle, un fol·licle domina sobre els altres. El dominant va creixent fins a ovular i els altres queden atrofiats. En determinades situacions, quan hi ha molts fol·licles i les hormones no estan ben equilibrades, es retarda aquesta dominància i els fol·licles queden aturats en el seu creixement –com si es produís un embús de trànsit en una carretera.

La síndrome de l’ovari poliquístic (SOPQ) és en realitat una aturada ovàrica, amb els fol·licles parats a mig creixement. Quan es produeix aquest fenomen la regla es retarda i sovint augmenten els andrògens donant lloc a acne, hirsutisme –augment del pel a determinades zones del cos- i de vegades es guanya pes. Les persones que pateixen aquesta situació també poden tenir més risc de desenvolupar una diabetis.

És més freqüent en persones joves i tendeix a millorar amb l’edat –disminueixen els fol·licles dels ovaris. Millora amb els tractaments anticonceptius que porten antiandrògens. La dieta sense sucre, l’activitat física i la pèrdua de pes en persones obeses o amb sobrepès ajuda a millorar el quadre.

Les dones que presenten el SOPQ, poden tenir dificultats per quedar-se embarassades. Si es fa tractament hormonal per estimular l’ovulació, som molt prudents per evitar una resposta exagerada de l’ovari (hiperestimulació) que si no es controla bé pot donar problemes. Si una dona amb SOPQ vol ser donants d’òvuls, ho pot ser i fins hi tot la punció fol·licular li pot resultar beneficiosa pel funcionament de l’ovari, però cal utilitzar una dosi d’estimulació mínima. Així és com ho fem nosaltres, amb la màxima delicadesa. És millor que no vagi a un centre on facin una pauta estàndard –que pot ser massa forta per ella- o no coneguin la seva situació.

Tenim la possibilitat de fer un tractament quirúrgic per laparoscòpia, poc agressiu, que mitjançant làser o electrocoagulació millora el funcionament dels ovaris.