Alteracions menstruació

El cicle menstrual pot presentar incidències relacionades amb la freqüència de les regles, intensitat i símptomes. Cal estudiar aquestes situacions perquè no siguin els signes d’un procés més greu. Caldrà fer exploració ginecològica, ecografia, anàlisis i de vegades altres proves.

Si no li ve la regla en una dona en edat fèrtil, amb cicles regulars i que té relacions sexuals, malgrat utilitzi mètodes anticonceptius, cal descartar en primer lloc un embaràs. El retard menstrual pot amagar també un avortament o un quist d’ovari. L’absència de regla durant un període llarg, s’anomena amenorrea. Les regles molt separades, en dones joves, poden reflectir una alteració hormonal, sovint una síndrome de l’ovari poliquístic. Les regles molt abundats o freqüents, a més de poder indicar que hi ha alguna patologia com ara miomes, arriben a ocasionar anèmies. Les pèrdues fora del període de la regla poden també avisar de l’existència de pòlips o tumors. Es donen també, sense que hi hagi cap malaltia, en algunes dones que prenen anticonceptius o porten el DIU. Totes aquestes situacions s’han d’estudiar amb les proves adients i sovint tenen una solució.

Les pèrdues en dones després de la menopausa tenen especial transcendència perquè poden ser el primer signe d’un procés cancerigen.

El dolor intens relacionat amb la regla, sobretot si és una mica previ, pot ser el símptoma principal d’una situació d’endometriosi.