Malalties HPV

El càncer de coll de la matriu és el tercer càncer més freqüent en la dona, gairebé amb la mateixa incidència que el segon, que és el de còlon o recte -el primer lògicament és el de mama. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut del 2008, apareixen cada any 530.000 nous càncers de cèrvix i moren anualment 275.000 dones a causa d’aquesta malaltia. Amb l’agreujant que apareix en dones molt més joves que el de mama o còlon i provoca per tant la pèrdua global de més anys de vida, i pot deixar fills orfes encara en edat infantil o adolescent.

Malgrat ser un càncer tant greu, es coneix molt bé la seva evolució. Amb els mètodes més avançats de que disposem, es pot detectar i tractar molt bé, en fases precanceroses -abans de que arribi a ser un càncer. En les revisions anuals es poden detectar lesions en les cèl·lules del coll de la matriu que poden tenir diferents graus. Aquestes lesions també es coneixen com a displàsies.

Un 90% dels càncers de cèrvix estan relacionats amb alguns tipus de virus del Papil·loma Humà (HPV). Amb els mètodes més sensibles -com ara la Hybrid Capture 2- és poden arribar a detectar amb una sensibilitat del 98% la presencia de virus cancerígens i determinar-ne la quantitat (quantificació). També existeixen mètodes per saber de quin o quins tipus de papil·loma es tracta (tipificació). Existeixen més de de 100 tipus d’aquests virus, però la majoria no són cancerígens. El tipus més greu és el número 16, que també pot provocar altres càncers, però en molt menys proporció.

Existeix la possibilitat de vacunació pels tipus 16 i 18 -responsables del 63% i del 7% respectivament de tot els càncers relacionats amb l’HPV. Cal administrar tres dosis. Altres vacunes que inclouen més tipus d’HPV -no cancerígens a més del 16 i 18- han produït algun efecte indesitjable.