En realitat, la primera setmana d’embaràs encara no estàs embarassada. Confosa?

Això és degut a que convencionalment les setmanes es comencen a comptar des de l’última regla –normalment quinze dies abans de l’ovulació- en realitat, però, no és fins que té lloc la fecundació de l’òvul i aquest es converteix en embrió, que el procés d’embaràs comença.

Després de l’ovulació, l’òvul surt de l’ovari i viatja a través de la trompa de Fal·lopi cap a l’endometri. Durant el seu trajecte per la trompa, és quan es trobarà amb els espermatozoides. Un d’aquests espermatozous el fecundarà: l’òvul i l’espermatozou  es fusionen en una sola cèl·lula anomenada zigot.

El zigot passa ràpidament a embrió i la cèl·lula original experimenta diferents cicles de divisions (segmentació), multiplicant el seu nombre de cèl·lules, però no la seva mida; tot mentre viatja per la trompa de Fal·lopi. En els primers dies, les cèl·lules, anomenades blastòmers, són totes iguals i en cas de que es partís l’embrió donarien lloc a bessons idèntics.

En el curs del seu viatge cap a l’endometri, les cèl·lules es van diferenciant i l’embrió passa de ser un grup de cèl·lules d’ aspecte semblant a convertir-se en una cavitat plena de líquid en el centre i amb les cèl·lules agrupades al voltant que s’anomena blastocist. Aquest moment, dia 5 post fecundació, sol coincidir amb l’arribada de l’embrió a l’úter.

L’embrió, entra en diàleg amb l’endometri, s’expandeix, trenca la closca i surt; ja no és una bola sinó una massa enganxosa. Primer s’adhereix i acaba per implantar-se en la paret de l’úter que li proporciona aliment.

Les cèl·lules de l’embrió es van diferenciant i especialitzant cada cop més: dels blastòmers que havien estat idèntics formaran ara estructures tant diverses com són els diferents òrgans del fetus, però també la placenta, la bossa amniòtica i el cordó.

En quan els canvis que pots notar, de moment són pocs o nuls. Algunes persones es poden sentir més cansades i irritables però en la majoria de les dones no hi ha cap canvi notable.

El que si que es pot produir en alguns casos, és una petita pèrdua que es pot confondre amb una regla i que es dóna en el moment de la implantació de l’embrió.

Normalment, entre la setmana 4 i la 5 és quan t’adonaràs de que la regla encara no t’ha vingut. En aquest moment, ja pots fer-te un test d’embaràs a orina i en cas de sortir positiu, en el nostre centre solem demanar una analítica per saber exactament de quan setmanes estàs. En cas de que el test d’orina sortís negatiu, pots repetir-te’l al cap de tres o quatre dies o consultar directament al teu ginecòleg.

Un cop datades les setmanes, segurament hauràs d’esperar uns dies més per poder fer-te la ecografia ja que l’embrió encara és massa petit i no es podria veure.