CENTRE MÈDIC DR TORRES PONS

Situació actual a 16 d’abril de 2020, matí.

TORNEN LES RESTRICCIONS DE LES ADMINISTRACIONS A LES PROVES DE COVID

Malgrat que els laboratoris amb els que treballem disposen tant de proves de PCR -que es fa amb mostra nasal i de faringe, com de les proves serològiques en sang per detectar la resposta immune IgG/IgA al Covid, l’Administració sanitària ha intervingut els laboratoris i posa límits a la seva utilització.

Totes aquestes proves s’han de fer per indicació mèdica i per tant ningú pot anar al laboratori directament sense una ordre mèdica. En el moment present només ens permeten demanar proves a personal sanitari, bombers i de cossos de seguretat. Com que l’Administració sanitària ha anat variant els seus criteris i normatives al llarg de la pandèmia, i desconeixem que tingui cap pla concret d’actuació futura, val més que us poseu en contacte amb nosaltres per conèixer la situació en cada moment.

Recordem que la PCR serveix per determinar la càrrega viral en un moment concret, però que no informa de la immunitat. Perquè surti positiva, cal que hi hagi un mínim de virus; les mostres s’han d’agafar bé. Quan una persona és positiva, s’ha d’anar repetint periòdicament fins que surti negativa.

La prova serològica, recordem que serveix per:

  • Detectar persones que han passat la malaltia de forma asimptomàtica, però han quedat immunitzades.

  • Saber si les persones que han tingut símptomes, però a les que no se’ls hi ha fet la PCR, han passat realment la infecció o es tractava d’una altra malaltia.

  • Saber quines persones NO han passat la malaltia i per tant estan encara en risc de contagi.

  • Saber si persones que han tingut la malaltia confirmada, tenen després anticossos per aguantar una nova infecció.

SITUACIÓ PRESENT I FUTUR

Espanya té avui una de les mortalitats més altes del món per milió d’habitants, més de 400; aquesta mortalitat és en realitat encara més alta, perquè no esta comptabilitzada tota la gent que s’ha mort en residències o a casa, ni els que s’han mort amb sospita de coronavirus, però sense prova de confirmació. Espanya és també de dels països del món que ha fet menys tests –a més de fer-los tard i amb alguns de baixa qualitat- en relació als pacients detectats. Aquesta limitació en les proves de detecció fa pensar que la proporció real de persones que han passat la malaltia i no s’han detectat pugui ser fins a 10 vegades més alta.

Països amb sistemes de Salut Pública de primer nivell, com Corea del Sud i Alemanya, han tingut una estratègia definida, basada en el control dels afectats i el cercle de possibles contagis i han donant la màxima autonomia als metges i laboratoris per fer tests; Corea per exemple ha fet 15 vegades més test per afectat que Espanya. A Alemanya, els laboratoris i centres s’han mogut àgilment per aconseguir els millors tests i materials de protecció que es produeixen a nivell mundial. Tot un contrast amb la falta de previsió i traves administratives d’altres països. Els resultats en mortalitat per nombre d’habitants mostren unes diferències esfereïdores.

El bon criteri de la majoria de ciutadans que pren precaucions i evita riscos innecessaris ha disminuït notablement el risc de contagi.

Els hospitals, però, estan al doble de la capacitat habitual en pacients crítics, però els nous pacients han baixat i permet que no hi hagi tanta tensió, encara que trigaran uns dies a baixar els pacients ingressats. Tot això si no hi ha rebots.

L’estat d’alarma i el confinament fa que no s’atenguin com cal altres malalties que tant a curt, com mig i llarg termini, poden incrementar els ingressos i la mortalitat.

Cal pensar que el coronavirus ha vingut per quedar-se com a passat amb la grip, la sida i altres malalties i que haurem de mantenir les precaucions durant molt de temps, particularment la gent gran, amb factors de risc i les embarassades.

Esperem que en un futur pròxim, es puguin fer proves serològiques sense limitacions a tota la població. Això ha de permetre veure quin és el nombre real d’afectats, immunitzats i de susceptibles a la infecció. Aquestes proves són molt barates si es poden fer en cadena i sense permisos ni autoritzacions que fan perdre temps i encareixen els costos.

PS: L’ATENCIO AL PART CONTINUA IGUAL A L’HOSPITAL QUIRON I AL CENTRE MEDIC TEKNON