CENTRE MEDIC DR TORRES PONS

Situació actual a 20 de maig de 2020.

CONTESTANT PREGUNTES QUE ENS FAN SOBRE EL COVID

Es evident que en la informació sobre el COVID que rebem pels mitjans de comunicació predomina més el component polític i econòmic que el científic. El filtratge i dosificació de la informació pot tenir com a objectiu facilitar el dirigir la població cap a les mesures adoptades pels governs, tot evitant, alhora, accions de rebuig que podrien comportar l’exigència de responsabilitats per mala gestió de la crisi.

Rebem preguntes sobre noticies que apareixen als mitjans i a Internet, demanant-nos que les avaluem i diguem la certesa que tenen. També sobre les mesures que cal prendre i que hem d’esperar a partir d’ara.

La nostra opinió es basa en l’experiència personal, adquirida pel que sabem de les nostres pacients i familiars, i pel que anem veient als hospitals del grup Quiron –el Dr. Torres forma part del grup especial de suport a la pandèmia. També estem en contacte amb metges i professionals sanitaris d’altres centres –tant de Catalunya com de l’estranger- amb els que intercanviem informació real. A més, repassem i avaluem periòdicament la informació científica original que va sortint sobre Covid. Partint d’aquesta experiència i resumint les respostes, per contestar la majoria de preguntes, podem dir:

 • La malaltia, a dia d’avui, NO està encara controlada a Espanya. En altres països amb molt menys casos, estan absolutament prohibits els actes que comportin massificació com ara mítings, espectacles, concerts, esdeveniments esportius, etc.

 • Hem d’acostumar-nos a portar mascareta i utilitzar-la en llocs tancats on ens relacionem amb gent que no conviu amb nosaltres. En espais oberts, només si no es pot mantenir una distància de seguretat. La gent que fa exercici ho ha de fer sense mascareta, però en aquest cas cal més distància de seguretat.

 • La transmissió a través de compartir espais i objectes l’hem comprovat, però la malaltia que s’adquireix sol ser més lleu que la que ve d’un contacte respiratori directe amb una persona infectada.

 • Es possible que d’aquí a uns mesos hi hagi vacuna, però s’haurà de comprovar que funciona en situacions reals i que els efectes indesitjables no són importants a curt i mig termini; això vol temps. Després s’han de produir milions de dosis. Es possible que cap al setembre del 2021 hi hagi vacuna per a personal essencial i grups de més risc, però una vacunació massiva trigarà més.

 • Les farmacèutiques tenen tentacles poderosos per aconseguir grans beneficis amb la malaltia. La farmacèutica Gilead va aconseguir el 23 de març que l’administració Trump donés al seu medicament Remdesivir, l’estatus de fàrmac per malalties rares (menys de 200.000 casos a l’any als Estats Units). Aquesta denominació no és innocent ja que permet a la farmacèutica fixar el preu que vulgui pel medicament durant 7 anys i prohibeix la comercialització de genèrics –molt més barats, es clar. Un dels assessors per la lluita control el Covid del govern Trump, és un ex-directiu de Gilead.

 • Deixar córrer lliurement el virus Covid per aconseguir la immunitat de grup o de la manada és una mena de genocidi. Com tots els genocidis amb justificació ideològica. Partint de les dades més fiables, les de Corea del Sud, el Covid té com a mínim una mortalitat del 2,4%. Per aconseguir aquesta immunitat, hauria de passar la malaltia entre el 60 i el 80% de la població. Per a Espanya (46,7 milions d’habitants) comportaria entre 650.000 i 900.000 morts. Es evident que ni el govern més incompetent ho podria acceptar. Es clar que el Covid afecta més a la gent gran i a la gent que viu mes apilonada, per tant seria una mortalitat que afectaria més vells i pobres.

 • En resum, plantegem fer una vida amb precaucions que puguem mantenir a mig i llarg termini sense desesperar-nos. Si hem d’agafar la malaltia, que sigui lleu i en un moment en que els serveis sanitaris no estiguin col·lapsats, com ara. També cada cop hi haurà més experiència en el tractament , més medicaments i mitjans; tal com ha passat amb la Sida. No deixem de fer el control d’altres malalties que són tant o més greus, però que no surten als mitjans.

EL NOSTRE CONSULTORI

 • A partir de juny preveiem fer visita de revisions habituals.

 • Ja estem atenent a totes les pacients que ho necessiten.

 • Estem atenent per video conferència a totes les pacients que no necessitin consulta presencial.

 • Visitem a les pacients que cal amb les màximes mesures de seguretat.

 • Les pacients que s’hagin d’operar s’hauran de fer proves immunològiques per Covid 48 hores abans de la intervenció i radiografia de tòrax.

Les mesures de prevenció extres per evitar contagis:

 • Les hores de visita s’ha de seguir estrictament, venint a l’hora exacte –ni abans, ni després de l’hora assignada- per evitar acumulacions.

 • Portar guants i mascareta.

 • Si és possible, venir sense acompanyant.

 • Donat que disposem de 2 sales d’espera a cada consultori, evitarem que coincideixin 2 persones, no familiars, a la mateixa sala.

 • S’utilitzarà material d’un sol us, bates i talles de paper.

 • Després de cada visita es desinfectaran els llocs on pugui haver contactat la pacient.

 • Periòdicament el nostre personal es fa proves de Covid que fins ara han sortit negatives. Continuarem fent les proves fins que calgui o ens vacunem.