CENTRE MEDIC DR TORRES PONS

HI HAURÀ REBROT DE CORONAVIRUS A LA TARDOR

És el que diu la propaganda. Molta de la despesa per combatre el Covid no és en material sanitari ni en respiradors o medicaments, sinó en propaganda.

La propaganda té l’objectiu d’augmentar el consum i fomentar el turisme els mesos d’estiu; tot per evitar que l’economia caigui més. La idea és que podem estar tranquils durant 3 mesos i fer vida relativament normal i gastar com abans o més.

Què hi ha de veritat:

  • El nombre de casos en 24 hores a nivell mundial, va arribar ahir al màxim registrat en tota la pandèmia segons l’OMS. Encara que a Espanya les dades oficials donin una situació relativament controlada, a nivell global no ho està.

  • Espanya a obert els aeroports, no únicament a Europa, sinó a Amèrica i a països àrabs. Els països que han controlat millor la infecció només obren els aeroports amb altres països que tinguin el mateix risc actual. Particularment a l’Amèrica llatina, el nombre d’infectats esta pujant de forma descontrolada i el risc pot ser fins hi tot superior que el que hi havia a Espanya a mitjans de març, quan es va iniciar el confinament. Hi ha un possible flux cap a Espanya de positius que entraran d’Amèrica i també d’orient mitja i nord d’Àfrica.

  • Alguns coronavirus no s’afecten massa per calors moderades fins a 28 o 29 graus. El MERS va venir dels camells per exemple. Alguns que prediuen que hi haurà un brot a la tardor es basen en la grip espanyola de fa cent anys. El Covid no és una grip. És evident que el fred afavoreix els virus respiratoris i que la gent freqüenta més espais tancats a l’hivern.

  • Una part de la població ha relaxat més del compte les mesures de distanciament social. Però encara hi ha gent que té por de sortir de casa. Molta gent pren precaucions bàsiques.

  • El Covid estava entre nosaltres el desembre del 2019 i el pic va arribar al març-abril, uns 3 mesos per saturar hospitals i omplir els pàrquings de taüts.

Què podem esperar:

Sobre el futur, ningú sap realment com es comportarà la malaltia i pel que es pot deduir de situacions passades, més del 90% de les profecies no es compleixen. Si es compleixen els terminis de progressió de la malaltia i ara comencen nous casos, propis o importats, és probable que arribin a un màxim en uns 3 mesos independentment del temps. Però el Covid pot persistir anys, com el virus de la Sida, i hi poden anar havent rebrots localitzats. Esperem que la gent que és conscient, que són la majoria, eviti que arribem a una situació tant crítica com la viscuda.

No creiem que es tornin a dictar mesures de confinament general sinó es descontrola molt.: l’economia no ho aguantaria, diuen.