CENTRE MEDIC DR TORRES PONS

Situació actual a 4 d’abril de 2020, matí.

COM ESTEM

Dilluns farà 3 setmanes del confinament i sembla que el temps serà primaveral amb aire net, fresc i amb sol.

Les persones que han fet el confinament bé, és segur que no estan infectades i si ho haguessin estat, hauran passat la malaltia.

Els resultats de la malaltia a Espanya són, a hores d’ara, dels pitjors de mon i l’experiència prèvia del que va passar a Xina, que va tenir el seu pic màxim a mitjans de febrer no s’han aprofitat. Tampoc l’estratègia adoptada per Corea del Sud, que ha controlat la malaltia aïllant els focus i utilitzant els tests de detecció massivament en els moment i lloc oportú. Actualment, a Corea hi ha 3 morts per milió d’habitants i 55 pacients en UCI, i a Espanya en canvi, hi ha 251 morts per milió, però que augmentaran molt més, ja que hi ha 6.662 pacients en UCI i probablement molts més que necessiten entrar-hi i no poden malgrat que els llits s’han gairebé doblat des de l’inici de la pandèmia; però un llit i un respirador no fa una UCI, cal personal amb experiència que no es forma ni en dos dies ni en dos mesos.

Per tant no aneu als hospitals si no és necessari, sobretot als grans hospitals públics que tenen els casos més greus i estan més saturats.

Gràcies al seny de molta gent, que ha seguit el confinament, els contagis han disminuït. No feu cas del número de casos confirmats, que si augmenten és perquè abans es feien proves només en el 5% dels casos sospitosos i contactes i ara se’n fan moltes més, però no totes les que caldria.

Les noticies periodístiques i les declaracions dels polítics són poc objectives i no ajuden a comprendre la realitat. La dada més objectiva és l’increment del nombre de morts sobre l’esperat per l’època de l’any. A Espanya hi solen haver al voltant de 1.200 morts al dia en aquesta època i amb el coronavirus han augmentat quasi un 50%.

QUE CALDRIA FER EN EL FUTUR IMMEDIAT

Ara que hi ha un control raonable dels contagis, cal sortir de la improvisació constant i dissenyar una estratègia per detectar les persones afectades, les que poden contagiar, les que estan protegides i les que no ho estan. Això es podria fer de sobres amb els recursos que hi ha i una estratègia intel·ligent.

Nosaltres per la nostra part disposem de proves de detecció del virus -PCR, càrrega viral, que son útils per saber si la persona té la malaltia en aquest moment i és contagiosa. Fa dies que hem demanat als laboratoris que tinguin disponibles proves serològiques d’immunitat. Aquestes proves detecten si hi ha resposta immune contra el virus i persisteixen temps després d’haver-lo passat. La fiabilitat és superior al 95% i son barates i és d’esperar que les cobreixin les mútues d’assegurança. Quan estiguin disponibles us avisarem. Combinant les proves podrem saber l’estat de cada persona. Seguint els precedents de Xina, allà han trobat persones que tenen el virus o l’han passat de forma asimptomàtica.

Veurem que fa la sanitat pública i si ho fa amb prou agilitat. No seria complicat fer determinacions d’immunitat i donar a cada persona una mena de carnet de vacunació que es pot anar actualitzant.

Quan reiniciem l’activitat normal, ho farem progressivament, començant amb les persones que tenen menys risc en cas de contagi –joves i sense patologies càrdio-respiratòries.

Les embarassades han de tenir més precaucions per evitar els contagis, no tant perquè es transmeti al fetus, sinó per la sobrecàrrega que suposa l’embaràs si s’afegeix una pneumònia vírica.

L’ATENCIO AL PART CONTINUA A L’HOSPITAL QUIRON I AL CENTRE MEDIC TEKNON

  • L’atenció ginecològica i de les llevadores al part continua de forma normal per les dones sanes. El nostre criteri és el de sempre, deixar evolucionar a satisfacció de la dona i intervenir de forma intel·ligent i amb previsió, però el menys possible.

  • Com sempre mirem de fer el menor número de cesàries; en el part vaginal mirem de no fer episiotomia i si és necessària fer-la el més superficial i petita possible.

  • En els hospitals hi ha plantes ocupades per pacients amb coronavirus. Les embarassades sanes i els seus fills es mantenen en plantes reservades i aïllades de les anterior.

  • La parella continua poden estar amb la partera, però hi ha lògicament restricció pels altres acompanyants i visites.

  • Cal observar estrictament totes les indicacions del personal sanitari dels centres.

ANEM FENT